E.On şi MOL România construiesc o reţea naţională pentru încărcarea maşinilor electrice

Două dintre cele mai importante companii din domeniul energiei din România vor construi o reţea naţională formată din 40 de staţii pentru încărcarea autovehiculelor electrice. Proiectul este finanţat de Comisia Europeană şi va fi o parte a unei reţele regionale.

Proiectul este dezvoltat de E.On şi de MOL. Valoarea finanţării acordate de Comisia Europeană este de 18.84 milioane de euro.

 

Prin intermediul proiectului NEXT-E vor fi instalate 222 de staţii standard de încărcare rapidă (50 kW) şi 30 de staţii de încărcare ultrarapidă (150-350 kW). Astfel, va fi creată o reţea regional pentru încărcarea vehiculelor electrice în Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România.

 

Proiectul va fi realizat de un consorţiu european. Consorţiul este alcătuit din companiile din cadrul Grupului E.ON (Zapadoslovenská energetika din Slovacia, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary, E.ON România), companiile din cadrul Grupului MOL (reprezentate de filialele din toate cele 6 ţări participante), Hrvatska elekropriveda din Croaţia, PETROL (din Slovenia şi Croaţia), Nissan şi BMW.

 

În Romania vor fi instalate, în cadrul acestui proiect, 40 staţii de încărcare rapidă a vehiculelor electrice. Un număr de 19 staţii vor fi instalate de către E.ON Energie România, care va susţine această investiţie printr-o finanţare nerambursabilă din fonduri europene, în valoare de peste 1 milion de euro. Alte 21 de staţii vor fi instalate de către partenerul MOL România.

Staţiile de încărcare rapidă vor fi amplasate în perimetrele unităţilor din reţeaua de distribuţie a carburanţilor operată de compania MOL şi vor urmări acoperirea unor puncte importante de pe traseul a trei rute de transport rutier: Arad-Bucureşti-Constanţa (culoar IV pan-european), Sebeş-Târgu Mureş-Iaşi şi Suceava-Bucureşti-Giurgiu (parţial culoar IX pan-european).

„Acesta este doar începutul proiectului E-Mobility. Pe lângă faptul că reprezintă un model de business de viitor, este şi o iniţiativă care are o puternică legătură cu eforturile de protejare a mediului înconjurător, subiect luat tot mai serios în considerare şi în România. De asemenea, prin implicarea în astfel de proiecte dorim să venim în întâmpinarea nevoilor clienţilor noştri, cei care se află în centrul preocupărilor noastre permanente de a le oferi produse, servicii şi soluţii noi”, a declarat Frank Hajdinjak, director general al E.ON România.

 

“Scopul nostru este de a oferi cele mai bune servicii persoanelor aflate în mişcare, conform strategiei pentru 2030 a Grupului MOL. Instalarea de încărcătoare pentru maşini electrice în staţiile noastre, ca parte a proiectului NEXT-E, ne va ajuta să devenim prima alegere a clienţilor nu doar în materie de carburanţi, produse alimentare sau oferte gastro puse la dispoziţie în staţiile noastre Fresh Corner, ci şi în ceea ce priveşte alternativele la carburanţii tradiţionali”, a declarat Camelia Ene, director general şi preşedinte al MOL România.

 

În paralel, separat faţă de proiectul NEXT-E, E.ON România a instalat deja mai multe staţii de încărcare a autovehiculelor electrice şi a început un program de completare a propriei flote cu maşini cu emisii zero. Mai exact, în acest an au fost instalate 7 staţii de încărcare, dintre care trei sunt funcţionale la sediile E.ON din Iaşi, Târgu-Mureş şi Bucureşti, iar celelalte patru în Iaşi, în sedii ale unui dealer auto şi la Universitatea Tehnică.

Related posts

Leave a Comment